Frantech logo
Frantech logoNe samo estetski problem – Kako se rešiti upornih virusnih bradavica

https://www.freepik.com/free-photo/portrait-young-woman-being-confident-with-her-acne_14603144.htm

Gotovo svaki tip kože podložan je promenama, a koje najčešće nastaju kombinacijom različitih faktora – pre svega genetskih predispozicija, zatim spoljnih uticaja, ali i stila života koji praktikujemo. Budući da je koža naš najveći organ čija je jedna od osnovnih uloga da zaštiti telo i reguliše njegovu temperaturu, prva je na udaru bakterija i virusa, što nekada rezultirala vidljivim promenama na njenoj površini. U većini slučajeva reč je o bezazlenim pojavama koje nemaju negativni uticaj na čovekovo zdravlje, ali imaju na njegovo samopouzdanje. Zbog specifičnog izgleda bivaju lako vidljive, što čini da se osećamo nesigurno povodom sopstvenog izgleda.

Virusne bradavice predstavljaju jednu od široko rasprostranjenih estetskih problema, karakteristične po brzom širenju i svojoj upornosti. Najefikasniji način za uklanjanje ovih dosadnih kožnih pormena jeste konsultacija sa stručnim licem i odabir adekvatnog tretmana.

Osnovne karakteristike bradavica i faktori nastanka

Bradavice su benigne promene na koži u vidu izraslina, a nastaju kao posledica delovanja humanog papiloma virusa (HPV). Mogu se javiti kao pojedinačne ili multiple bradavice, što u velikoj meri određuje sam čovekov organizam. Imuni sistem igra veliku ulogu u njihovom nastajanju, odnosno sprečavanju, a kada je on narušen i oslabljen, postoji veća šansa za pojavu ovih neželjenih kožnih promena. Stres takođe može biti jedan od glavnih okidača, a kada se jednom manifestuju, veoma brzo se šire i lako prenose sa jedne na drugu osobu. Veličine mogu biti različite, a variraju između jednog do četiri milimetra, dok je njihova boja nešto tamnija od same kože. Ovaj estetski problem može trajati i godinama, ali se i može ukloniti u roku od samo nekoliko meseci, stoga je važno njihovo praćenje i adekvatno lečenje.

https://www.freepik.com/free-photo/dermatologist-removing-mole-from-womans-shoulder_8896360.htm

Najefikasnije metode uklanjanja

Iako virusne bradavice ne predstavljaju pretnju po naše zdravlje, podstiču nesigurnost i mogu da kreiraju negativno sliku koju imamo o sebi. Zato se mnogi odlučuju na uklanjanje ovog široko rasprostranjenog estetskog problema, a način i tok lečenja zavisiće od mnogobrojnih faktora. Pre svega, moramo uzeti u obzir rasprostranjenost izraslina, tačnu lokaciju na telu, godište pacijenta, stoga individualni plan lečenja donosi najbolje rezultate. Jedan od najefikasnijih načina za uspešno uklanjanje bradavica jeste metoda radio-talasa. Deluje neinvazivno, izuzetno je precizna i ne ostavlja ožiljke za sobom. Često je dovoljan samo jedan tretman da u potpunosti otkloni neželjene promene, a pre nego što se odlučite na ovaj korak, neophodno je zakazati pregled kod stručnjaka kako bi se odredio konkretan tretman.

Koje regije su najčešće pogođene?

Virusne bradavice se mogu pojaviti gotovo bilo gde na telu, ali u najvećoj meri nastaju u predelu vrata, prstiju, oko očiju, kao i na tabanima. Veoma česte su prisutne i genitalne bradavice, takozvani kondilomi, a specifične su po tome što se lako šire polnim putem. One koje se javljaju na tabanima mogu biti bolne prilikom hodanja, budući da su pod pritiskom celog tela, stoga je neophodno pravovremeno lečenje kako bi se sprečilo njihovo dalje širenje. Postoje različiti oblici i vrste bradavica, a pored genitalnih, najčešće se javljaju zaravnjene, končaste i mozaične. Iako mogu često spontano nestati, najsigurnije i najodgovornije rešenje svakako jeste konsultacija sa stručnim licem i utvrđivanje odgovarajućeg načina lečenja.

Zašto kućno lečenje nije pouzdano?

Internet je izvor mnoštva informacija i mesto gde često tražimo pomoć ukoliko se nađemo u problemu bilo koje vrste. Međutim, to nije uvek preporučljivo pogotovo ukoliko je reč o našem zdravlju. Lečenje bradavica “narodnim” lekova koje sami pravimo nije preporučljivo i pouzdano, jer informacije o sastavu, količini i efektnosti, odnosno štetnosti nisu ispitane od stane stručnjaka. Posebno se ne preporučuje samostalno uklanjanje poput čupanja ili spaljivanja, jer se možemo povrediti i napraviti ozbiljne zdravstvene komplikacije. Postoje lica koja su medicinski obučena za tretiranje i uklanjanje bradavica kojima ćemo pokloniti poverenje i na taj način ukoloniti sve moguće negativne posledice.

Činjenica je da prisutnost svake promene na koži može izazvati negativne emocije, stres i nezadovoljstvo. Međutim, kada je reč o virusnim bradavicama, ne postoji razlog za veliku zabrinutost, jer zdravlje nije ugroženo, ali ostaje estetski problem sa kojim se moramo suočiti. Pomoć stručnog medicinskog osoblja i određivanje najadekvatnijeg tretmana rešiće vas ovih upornih i neprijatnih pojava na koži.

Povezani članci

Related

Nema pronađenih rezultata

Stranica koju ste tražili nije pronađena. Pokušajte da suzite pretragu, ili koristite navigaciju iznad kako biste pronašli objavu.