Frantech logo
Frantech logoLice kao ogledalo zdravlja: Šta nam odaju tamni podočnjaci

https://pikwizard.com/photo/doctor-examining-female-patients-face-from-cosmetic-treatment/5928dc7be830da7fa02f82123db64c7d

Tamni kolutovi ispod ili oko očiju nisu tako retka pojava. Uzroci njihovog nastanka su različiti, ali im je zajednička činjenica da uglavnom predstavljaju i estetski problem. Ne treba zanemariti činjenicu da oni nekada mogu da predstavljaju signal tela, koje pokušava da nam kaže da imamo probleme zdravstvene prirode. Genetika, spoljašnji uticaji, stil života i starenje, svi ovi čionioci zajedno doprinose formiranju podočnjaka i utiču na njihovu pojavu, trajanje i potrebu za tretiranjem. Srećom, danas postoji veliki izbor neinvanzivnih intervencija za koje se možete odlučiti kako biste rešili ovaj uporan problem.

Zašto nastaju?

Jedna studija je pokazala da tri ključna faktora doprinose nastanku tamnih krugova, a to su hiperpigmentacija, preaktivni kapilari i tanja koža ispod očiju. Postoji i genetska komponenta koja može da dominira. U drugoj studiji, porodična istorija je bila najznačajniji faktor rizika. Dakle, tamni krugovi oko očiju su manje vezani za spavanje i estetske rutine, a više za normalan proces starenja lica. Kod nekih ljudi, podočnjaci se javljaju u ranom detinjstvu, usled genetskih faktora. U procesu starenja dolazi do uvećanja kosti oko oka koja stvara senku ispod oka i do stanjivanja kože koja otkriva više krvnih sudova ispod nje. Tamni krugovi mogu čak i da formiraju kesice ispod očiju, budu tamno braon boje ili imaju ružičastu ili ljubičastu nijansu.

Podočnjaci kao deo starenja

Iako tamni krugovi ispod očiju mogu biti dosadni, sa medicinskog stanovišta obično nema razloga za zabrinutost. Ipak, prirodan proces starenja dovodi do pojava finih linija i bora, naročito oko očiju, smanjene proizvodnje kolagena i do pogoršanja postojećih podočnjaka ili stvaranja novih. Svi ovi faktori zajedno mogu da učine da lice izgleda naduto ili umorno. Srećom, ukoliko tamni krugovi utiču na vaše samopouzdanje, možete se opredeliti za neinvazivno i efikasno uklanjanje podočnjaka koje daje brze i pouzdane rezultate. Hijaluronski fileri su naročito popularni jer je intervencija nehirurška, bezbolna i ne postoji period oporavka nakon nje, što je naročito važno onima koji imaju zauzet raspored.

https://pikwizard.com/photo/woman-with-marks-for-cosmetic-treatment-wearing-surgical-cap/00df205cf062119f48cf79d125510534

Alkohol i cigarete

Nije tajna da određeni životni stil utiče na stanje kože i naš celokupan izgled. Dok san izgubljen u kasnim noćnim satim možda nije krivac za podočnjake, alkohol koji ste konzumirali je druga priča. Alkohol izaziva dehidraciju što znači da će koža zadržavati manje vode, čineći krvni sistem ispod tog, ionako tankog područja, uočljivijim. Veća konzumacija alkohola dovodi do ubrzanog starenja kroz nakupljanje toksina, hroničnu dehidraciju i povećanje šećera u krvi.

Sa druge strane, pušenje izaziva mnoštvo problema, uključujući i oštećenja kože. Ono čini da metabolizam ubrzano prerađuje i rastvara kolagen i elastin, zbog čega pušači često izgledaju starije od svojih stvarnih godina.

Nezdrav životni stil

Moderno doba je nametnulo izvestan tempo rada, odmaranja i spavanja. Ponekad može da nam se čini da je sve ubrzano i da nećemo stići da uradimo sve što smo zamislili, što može da rezultuje hroničnim stresom. Kao što znamo, dugotrajan stres je poguban za mnoge procese u našem organizmu, uključujući i zaštitnu funkciju kože. Stres i nedovoljno sna mogu dovesti do gubitka gvožđa, a tamni krugovi oko očiju mogu biti prvi simptom. Raznovrsna ishrana, bogata antioksidansima, dovoljno sna i fizičke aktivnosti neće pomoći samo kod podočnjaka, nego mogu učiniti da poboljšate psihofizičko stanje celog organizma. Nekada je zaista važno da odvojite vremena samo za sebe.

Hidratacija i zaštita kože

Možda ne možemo da kontrolišemo spoljašnje faktore ili genetiku, ali možemo da damo sve od sebe da zaštitimo problematična područja kože. Odgovarajuća hidratantna krema ili losion, koji su podobni za naš tip kože, mogu da učine čuda za podočnjake. Treba obratiti pažnju i na štetan uticaj UV zraka, naročito tokom vrelih letnjih dana. Kreme za sunčanje sa odgovarajućim faktorom zaštite i šeširi su naši najbolji saveznici za vreme letnjih vrućina. Ne zaboravite da UV indeks može da  bude visok i tokom drugih godišnjih doba, pa pokušajte da zaštite kožu na najbolji mogući način i date joj dovoljno vremena da se odmori i regeneriše.

Podočnjaci u većini slučajeva predstavljaju estetski problem, ali ukoliko dođe do njihove nagle pojave ili promene, najbolje bi bilo da se konsultujete sa svojim doktorom. Promena nezdravih navika i adekvatna zaštita mogu dosta da pomognu. Ukoliko želite da nestanu, uvek možete da se odlučite za kvalitetan tretman.

Povezani članci

Related

Posetite mesta u okruženju koja pokreću adrenalin

https://unsplash.com/photos/green-and-yellow-trees-under-blue-sky-and-white-clouds-during-daytime-MXWd-Mcyc1U Zbog današnjeg brzog tempa života, sve veći broj ljudi traži avanture i doživljaje koji će im podići adrenalin i pružiti nezaboravna iskustva. Srećom, u...

opširnije

Kako do besprekornog izgleda u zrelim godinama

Svako ko želi da i u kasnijem periodu života izgleda besprekorno i negovano, mora da vodi računa o sebi. Ovo se odnosi na pravilnu negu i na svaku pomoć koja može da pruži telu i organizmu zaštitu i kontrolisan proces starenja. Kako se broj godina povećava, tako se...

opširnije