Frantech logo
Frantech logoMigracija Google analitike: Kako da spremni dočekate promene!

https://pixabay.com/illustrations/google-analytics-seo-search-engine-1385511/

Do sada ste verovatno upoznati sa činjenicom da će dosadašnja Goolge Univerzalna analitika biti zamenjena novijom verzijom, GA4, od 1. jula tekuće godine. Svako ko ima veb sajt ili posluje u sferi marketinga moraće vrlo brzo da se navikne na brojne promene koje pristižu ukoliko žele da idu u korak sa konkurencijom. Možda se čini da je ostalo još dosta vremena, ali je činjenica da sve kompanije koje drže do svog ugleda i budućnosti, uveliko vrše pripreme za proces migracije. Razlog leži u šansi da se na vreme podese svi željeni parametri, ne izgube dragoceni istorijski podaci te omogući neometano kreiranje marketinških kampanja.

Vreme je ključno

Ukoliko makar letimično bacite pogled na sve vesti i članke vezane za GA4, primetićete da svi ističu važnost što brže migracije. Razlozi za to su mnogobrojni. Ako posedujete sajt koji koristi i stare i nove analitičke sisteme za praćenje podataka, moći ćete da iskoristite paralelno prikupljanje u cilju sticanja prednosti nad konkurencijom. Pošto se UA i GA4 razlikuju, mogućnost prenošenja trenutnih istorijskih podataka na novu analitiku ne postoji. Očekivano, sa prilaskom datuma gašenja UA, sve veći broj kompanija će otpočinjati proces prelaska na GA4. Posledično, liste čekanja i vreme implementacije novog sistema će biti sve duži, pa odreagujte na vreme kako ne biste ostali iza konkurencije i naneli štetu svom poslovanju.

Kako započeti proces migracije?

Pre svega, informišite se o svim prednostima nove analitike i koracima koji su neophodni da bezbedno i sigurno prebacite svoje podatke i uđete u novi sistem praćenja. Sam prelazak na GA4 nije ni malo jednostavan proces i može da zahteva obučen stručni kadar. Ako smatrate da je proces migracije preobiman, uvek možete da angažujete profesionalni tim kako bi vaša kompletna GA4 migracija za E-commerce prošla kvalitetno i bez stresa. Profesionalci iz Four Dots tima su kreirali jednostavan vodič koji može da vam pruži sve potrebne informacije. Razmislite i o prednostima blagovremenog obučavanja svog marketinškog tima kako biste maksimalno iskoristili benefite nove verzije analitike i unapredili svoje poslovanje.

Razlike između GA4 funkcija i svojstava Univerzalne analitike

Kao jednu od bitnih prednosti, stručnjaci ističu mogućnost praćenja svih izvora saobraćaja na jednom mestu, odnosno vidljivost onoga što korisnik radi preko vaše veb stranice, mobilne aplikacije ili softvera. Google je prepoznao rastuću potrebu za boljom zaštitom privatnosti korisnika, pa se GA4 neće oslanjati na kolačiće, olakšaće podešavanje praćenja domena i uskladiti praćenje angažovanja korisnika sa savremenim potrebama. Takođe, dobijeni izveštaji će se bazirati na praćenju pojedinačnih događaja, za razliku od UA koja se oslanjala na stranice i sesije. GA4 će omogućiti pristup iscrpnim i daleko više prilagođenim analizama i indikatorima. Sve navedeno znači da ćete biti u prilici da donosite bolje informisane poslovne odluke i brže dostignete svoje ciljeve.

Prednosti GA4

Moderno poslovanje podiže svoje kriterijume bez prestanka i zahteva nove i poboljšane verzije analitike kako bi sve teklo neometano i u skladu sa potrebama korisnika. Kao odgovor na to, GA4 nudi mnoštvo benefita. Pre svega, praćenje interakcija klijenata je poboljšano korišćenjem veštačke inteligencije kao pokretača. Analiza angažovanja korisnika je obimnija i pruža mnoštvo korisnih informacija. Google pokušava da kreira takozvanu pametnu publiku, na osnovu istih preferencija, čime će stvoriti moćniju publiku za vaše marketinške kampanje. Kada se radi o preglednosti, vizuelizacije i izveštavanje su poboljšani, a podešavanje ciljeva i događaja maksimalno pojednostavljeno. Uz mnoštvo dostupnih parametara, imaćete bolji uvid u pravi smer kretanja vašeg poslovanja.

Uspešnost migracije

Kako bi migracija bila uspešna, potrebno je testirati praćenje metrike i podesiti automatski dashboard marketing izveštaja. Nakon sveobuhvatne analize trenutnog naloga, treba uraditi i mapiranje prethodnih događaja, konverzija i metrika na nove GA4 opcije. U zavisnosti od potreba, u nekim slučajevima će biti potrebna dodatna podešavanja GTM i GA4. Uzimajući u obzir da naše poslovne odluke zavise od verodostojnosti podataka koje dobijamo prikupljanjem, nova analitika će omogućiti bolji uvid i informisanije odluke. Ako želite da iskoristite sve potencijale GA4, akcenat treba staviti na početne korake podešavanja naloga i proveru verodostojnosti svih podataka kako biste bili sigurni da su sve vrednosti optimalne.

Imajte u vidu da svaka promena zahteva određen period privikavanja i učenje novih veština. Proces migracije na GA4 nije lak i brz, ali će sasvim sigurno doprineti napretku vašeg poslovanja.

Povezani članci

Related

Briga o zaposlenima: Pravo je vreme za tim bilding!

https://www.freepik.com/free-photo/business-people-teamwork_12162866.htm Bez obzira na to čime se bavite i koliko je vaša kompanija velika, morate uvek imati na umu da vaši zaposleni čine srž vašeg poslovnog uspeha. To su ljudi koji posvećuju svoje vreme i energiju...

opširnije