Frantech logo
Frantech logoKupovina prve nekretnine: Dileme sa kojima se suočeni mladi bračni parovi

Analizom situacije na tržištu nekretnina možemo doći do zaključka da je interesovanje za kupovinu nekretnina u porastu i ovo je trend koji nije novost. Na ovakvo stanje svakako utiče globalna pandemija virusa korona, koja dovodi do ekonomske neizvesnosti i upućuje na ulaganje u nekretnine kao jedinu zaista sigurnu investiciju, ali i faktori poput porasta cene najma stanova i slično. Interesenti su uglavnom mladi parovi i porodice sa decom, budući da u ovom periodu života svako od nas teži da reši stambeno pitanje. Kako je ovo izuzetno veliki korak, mladi parovi se nalaze pred brojnim dilemama u vezi sa najsrećnijom solucijom, koja odgovara njihovoj finansijskoj i uopšte privatnoj situaciji. U ovom tekstu ćemo se stoga baviti ključnim pitanjima koja se obrazuju pred mladim ljudima na pragu jedne nove etape života, ne bismo li korisnim savetima doprineli njihovom uspešnom rešavanju ove važne stavke.

Tip nekretnine u skladu sa stilom života

Dok s jedne strane možemo da konstatujemo fokus na gradovima među zainteresovanima za kupovinu nekretnine, sa druge strane primećujemo istovremeno interesovanje za kuće na prodaju u selima i prigradskim naseljima. Ovo je svakako posledica iznova probuđene svesti o značaju vođenja jednog mirnijeg stila života i vrednosti prirodnog ambijenta, dok je komfor koji pruža život u kući svakako prednost koja uvek bdi nad odlukom u vezi sa tipom nekrenine. Za tip nekretnine bi trebalo da se odlučite uzimajući u obzir svoje životne navike i prioritete u ovom pogledu, eventualna ograničenja koja vam postavlja zaposlenje, kao i planove za budućnost u vezi sa proširenjem porodice i tome slično. Ukoliko ste vezani za grad radnim angažmanom, kao i ako visoko vrednujete brojne mogućnosti u domenu kulturnog života i uopšte slobodnog vremena koje pruža gradska sredina, trebalo bi da se fokusirate na ideju kupovine stana u gradu. S druge strane, ukoliko je vaš prioritet komfor i vaše svakodnevne obaveze vas ne vezuju za određenu lokaciju, odnosno ukoliko se bavite poslom čijem toku jednako ili više odgovara život van grada, počnite da se interesujete za kuće na prodaju na prvom mestu.

Želje, prioriteti i finansijske mogućnosti

Planirajući zajednički život, svaki mladi bračni par će formirati sliku svog idealnog doma u kojem će graditi svoju zajedničku budućnost. S druge strane, vrlo je važno racionalno proceniti svoje finansijske mogućnosti i formirati ovu sliku pre svega sa time u vidu. Imajte na umu da će neracionalni troškovi više naštetiti vašem bračnom životu no što bi idealna kuća njemu doprinela, te pre svega povedite otvoren razgovor i pažljivo načinite finansijski plan. U vezi sa nekretninama koje su u ponudi prosuđujte pre svega na osnovu budžeta, a dalju selekciju pravite spram ostalih prioriteta. U zavisnosti od toga šta vas vezuje za određenu karakteristiku željene nekretnine, procenite da li vam je prioritet lokacija, kvadratura, sobnost ili spratnost. Prirodno, ukoliko vas na primer za konkretnu lokaciju vezuje zaposlenje, a za raspored prostorija estetski razlozi, odlučićete se za lokaciju, a načiniti kompromis u pogledu sobnosti. Kada na ovaj način dođete do najbolje solucije za vaše stambeno pitanje, vaš dom možete kasnije uređivati i prilagođavati spram mogućnosti i postupno.

Dileme u vezi sa načinom plaćanja

Odluka u vezi sa načinom plaćanja pre svega zavisi od vaše finansijske situacije i ostalih planova u vezi sa budućim proširenjem porodice, izdacima i ulaganjima. Pored ovog osnovnog faktora, ovu dilemu ćete uspešno razrešiti ukoliko pažljivo razmotrite sve dodatne troškove u vezi sa podizanjem kredita, kao i eventualne pogodnosti koje vam pojedine banke mogu ponuditi. Pogodnosti se mogu dogovoriti i u slučaju plaćanja gotovinom, te će mnogi prodavci rado ponuditi popust ukoliko kupac plati celokupnu sumu u ovoj formi. Ukoliko se dvoumite između ove dve varijante, stavite na papir sve opcije koju nude banke, te njihove prednosti i mane i uporedite je sa svojim finansijskim planom koji ćete načiniti za slučaj da isplaćujete ukupnu sumu u kešu.

Kada angažovati pomoć

Kupovina nekretnine zahteva mnogo vremena i pažnje koju bi trebalo usmeriti ka istraživanju tržišta i pregledu ponuda, te i samom razgledanju stanova i kuća koje uzimate u obzir. Mnogi se upravo zbog ovoga odlučuju da angažuju agencije, koje podrazumevaju profesionalnu pomoć prilikom pretrage i odabira savršene nekretnine. Za ovu opciju se valja odlučiti ukoliko smatrate da je za vas isplativo da uložite novac u uštedu svog vremena i energije, te da se možete baviti svojim poslovnim angažmanom i drugim svakodnevnim obavezama neometano. S druge strane, ukoliko biste morali da se uklopite u određeni budžet, profesionalnu pomoć prilikom pretrage tržišta možete izostaviti, ali je u oba slučaja veoma važno da angažujete stručno lice iz oblasti prava, koje će ispratiti sam proces kupoprodaje nekretnine i njenu prateću dokumentaciju. Na pitanje u kojoj meri je pametno da uložite u pomoć agencije u toku procesa traženja nekretnine koja bi zadovoljavala vaše potrebe je, dakle, moguće ispravno odgovoriti samo uzimajući u obzir i vaš budžet. Ukoliko imate prostora za ovu investiciju, ona će rezultirati svakako nešto kraćim i jednostavnijim putem do vašeg idealnog doma.

Ukoliko se pred vama nalazi poduhvat rešavanja stambenog pitanja povodom ulaska u zajednički život sa osobom koju volite, budite pre svega uzbuđeni, radosni i entuzijastični, jer je ovo jedan značajan trenutak u vašem životu, koji najavljuje mnoštvo lepih momenata. Svaku dilemu rešavajte u dogovoru sa partnerom, a racionalno prosuđujući u vezi sa svojim finansijskim mogućnostima i životnim prioritetima, zasigurno ćete se uskoro naći sa širokim osmehom na pragu svog novog doma.

Povezani članci

Related

Briga o zaposlenima: Pravo je vreme za tim bilding!

https://www.freepik.com/free-photo/business-people-teamwork_12162866.htm Bez obzira na to čime se bavite i koliko je vaša kompanija velika, morate uvek imati na umu da vaši zaposleni čine srž vašeg poslovnog uspeha. To su ljudi koji posvećuju svoje vreme i energiju...

opširnije