Frantech logo
Frantech logoKoji su sve znaci premora na poslu i kako se oporaviti

https://www.freepik.com/free-photo/tired-worker-wearing-glasses-falling-asleep-workplace-snapportrait-lady-jacket-white-office_11932591.htm

Koliko god da ste zadovoljni svojim poslom, nakon nekog vremena dolazi do preopterećenja i želje za promenom. Ponekad je glavni uzrok obavljanje istog posla godinama nakon čeka dolazi do prezasićenja istim aktivnostima svakog dana. Ovo se ogleda u sve većem nezadovoljstvu i istraživanju drugih opcija koje će uneti novine u vaš poslovni život. Ukoliko svako jutro odlazite na posao razmišljajući kako bi bilo da idete u drugu firmu ili razmišljate kako biste se osećali ukoliko promenite radno mesto, ovo su jasni pokazatelji da treba da napravite neke promene.

Nagomilani stres bez prestanka

Da li vas i najmanja stvar na poslu izvede iz takta i učini da se poveća nivo stresa? Da li razmišljate o poslu i počinjete da osećate ubrzani rad srca i stres koji vas obuzima? Nekada nismo ni svesni koliko smo pod stresom zbog posla jer se svakodnevne situacije uvuku u rutinu i postanu deo naših radnih obaveza. Stres je okidač mnogih bolesti i ukoliko želite da povedete računa o sopstvenom zdravlju, razmislite o količini stresa koja je uzrokovana vašim poslom. Ovo može da se odnosi na neka trenutna zaduženja, vremenske rokove koji vas guraju da obavite što više posla u što kraćem periodu ili rad sa kolegama sa kojima se ne slažete. Preduzmite nešto povodom stresa i pronađite najbolji način da se izborite sa svim ovakvim situacijama.

Slabiji kvalitet posla

Koliko ste zaista umorni i koliko se to zaista odražava na vaš posao se ponekad najviše ogleda u kvalitetu obavljenog posla. Ako se razlika u rezultatima počne primećivati iz meseca u mesec, evidentno je da postoji nešto što vas koči da se pokažete u punom sjaju. Uz to, ukoliko više vremena provodite tražeći novi posao i gledajući oglase, ne možete da se fokusirate na ono što je zaista bitno. Ukoliko je došlo vreme za promenu posla, razmislite koji tok karijere je pravi za vašu budućnost.

Kada su u pitanju najtraženiji oglasi za posao, Beograd se ističe kao grad u kom možete da pronađete posao iz snova i započnete novu karijeru. Ovo će najviše značiti onima koji žele da se oprobaju u nekoj od vodećih industrija i poboljšaju znanje i kvalitet posla.

https://www.freepik.com/free-photo/tired-businesswoman-covering-her-eyes-with-drawn-eyes-paper_11905105.htm

Odlaganje obaveza

Ukoliko se tokom vašeg radnog dana sve češće javlja odlaganje obaveza koje imate, razmislite da li premor utiče na vaš posao. Kvantitet posla je jednako bitan faktor kao i kvalitet te ukoliko niste u mogućnosti da obavljate istu količinu posla kao i u prethodnom periodu, jasno je da je vreme da preduzmete neke korake kako biste se vratili u stari tempo. Pokušajte da implementirate neke od najjednostavnijih tehnika za obavljanje posla – rasporedite posao u toku jednog dana, probajte da se fokusirate na jedan zadatak i obavite ga do kraja i razmislite šta vas najviše motiviše i uključite to u proces rada.

Smetnje u kolektivu

Čak i ukoliko ste okruženi najboljim kolektivom, postoji mogućnost da se ne osećate najprijatnije u radnom okruženju i da vam smeta rad sa ljudima. Ovo često nema veze sa ljudima sa kojima radite, nego više sa vašim odnosom prema poslu. Usled premora često dolazi do rasprava i nesuglasica te se može desiti da vam zasmetaju određene situacije kada su međuljudski odnosi u pitanju. Bitno je sve situacije na vreme rešiti i ne dozvoliti da usled premora negativno utičete na atmosferu u timu. Ovo je rezultat i čestih promena raspoloženja koje mogu da utiču da vam zasmetaju određeni komentari, način na koji neko komunicira sa vama ili kako neko obavlja posao. Pronađite način da komunicirate sa kolegama, čak i u periodu kada ste premoreni i samo imate želju da se udaljite od posla.

Kada dođe do premora na poslu, možete ili da promenite posao ili da pronađete najbolji način da se izborite sa svim promenama. Na vama je da pronađete rešenje koje će vam najviše odgovarati i smanjite količinu stresa i nervoze.

Povezani članci

Related

Briga o zaposlenima: Pravo je vreme za tim bilding!

https://www.freepik.com/free-photo/business-people-teamwork_12162866.htm Bez obzira na to čime se bavite i koliko je vaša kompanija velika, morate uvek imati na umu da vaši zaposleni čine srž vašeg poslovnog uspeha. To su ljudi koji posvećuju svoje vreme i energiju...

opširnije