Frantech logo
Frantech logoKoje greške ne treba praviti ukoliko se bavite izdavanjem nekretnina

Photo by Alena Darmel: https://www.pexels.com/photo/a-realtor-presenting-a-blueprint-to-a-couple-7642090/

Kupovina nekretnine predstavlja jedan od najboljih vidova investicije, bez obzira da li želite da vašoj porodici obezbedite dom ili da se bavite izdavanjem prostora. Tržište nekretnina je poslednjih godina izuzetno dinamično, ali zadovoljava potrebe svih onih koji žele da svoj novac ulože u neku od nepokretnosti. Konstantna migracija stanovništva dovodi do povećane potrebe za iznajmljivanjem stanova i kuća, pogotovo u urbanim sredinama. Porast cena pogodio je i tržište nekretnina, pa su mnogi u tome videli priliku za investiranjem u nekretninu, te pokretanjem biznisa za izdavanje stanova.

Međutim, pre nego što odlučite da se upustite u ovaj kompleksan proces, informišite se o svim potrebnim koracima i predostrožnostima koje je potrebno preduzeti, kako biste izbegli potencijalne greške i bili bezbedni u svakom trenutku. 

Tip nekretnine i visina zarade

Pre nego što odlučite da uložite vaš kapital i posvetite se detaljnom opremanju prostora, neophodno je znati koji tip nekretnine želite da posedujete. Lokacija igra veoma bitnu ulogu prilikom odabira stana ili kuće, stoga ne bi bilo loše da prethodno istražite tržište i detaljno analizirate potražnju. Izdavanje stanova u velikim gradovima je gotovo uvek siguran potez, ali poslednjih godina, vikend naselja i mirnija sredina istakli su se kao veoma tražena mesta. Trend odlaska u područja okružena prirodom naglo je porastao s pojavom koronavirusa, ali se usled mnogobrojnih prednosti, zadržao i danas. U ovakvim slučajevima, mnogi se odlučuju na izdavanje vikendica i drugih objekata na dan, pogoto ukoliko je reč o turistički popularnim destinacijama.

Ne zapostavljajte oglašavanje

Budući da je tržište nekretnina preplavljeno različitim ponudama, neophodno je pronaći adekvatno mesto za oglašavanje vašeg objekta. Ono što je potencijalnom stanaru važno jesu verodostojne fotografije i tekstualni deo oglasa koji će sadržati sve potrebne informacije o nekretnini. Ukoliko zgrada gde se nalazi nekretnina poseduje privatan praking, zajedničku teretanu ili drugu sličnu pogodnost, uvek istaknite ovakve detalje, jer vas oni mogu postaviti korak ispred ostalih oglašivača. Ovo je posebno značajno ako ste fokusirani na iznajmljivanje stanova, a Beograd ili Novi Sad su odredišta vaše nekretnine. Ponuda u velikim gradovima je bogatija, a samim tim je i konkurencija veća, stoga morate obratiti pažnju na svaki detalj.

Ne zapostavljajte oglašavanje
Ne zapostavljajte oglašavanje

Photo by Kampus Production: https://www.pexels.com/photo/a-realtor-and-a-woman-in-agreement-8730006/

Pažljiv odabir zakupaca

Pre nego što se upustite u proces opremanja nekretnine, potrebno je iskristalisati tip zakupaca sa kojima želite da sarađujete. Da li želite da prostor iznajmite porodici, studentima ili preduzeću koje se bavi određenom delatnošću? Ovaj odgovor olakšaće vam dalje korake i usmeriti vas prilikom opremanja nameštajem i drugim neophodnim sitnicama. Odluka o boravku ljubimaca u vašem prostoru takođe je značajna smernica prilikom odabira potencijalnih stanara. Bez obzira na količinu poverenja koje imate i na preporuke koje ste dobili od poznanika i prijatelja, najsigurnija opcija jeste potpisivanje Ugovora o zakupu. Na taj način bićete zaštićenih od svih potencijalnih problema koji mogu nastati, a koji se tiču prava i obaveza kako zakupaca, tako i stanodavaca.

Depozit – da ili ne?

Kada govorimo o poverenju i sigurnosti, nikada ne možemo u potpunosti da budemo sigurni da li će se tokom nečijeg boravka oštetiti deo vaše imovine, kao i da li će tekući računi za komunalije uvek biti izmireni. Iz tog razloga, obično se prilikom iznajmljivanja stana, pored nadoknade za prvi mesec, uzima i depozit u visini jedne mesečne kirije. On predstavlja vrstu garancije i zaštite stanodavaca od potencijalnih šteta koje se tokom nečijeg boravka mogu napraviti. Ugovorom se jasno definiše visina depozita, sa istaknutim detaljima koji često sadrže popis predmeta koji se nalaze u vlasništvu stanodavca. Kada istekne period zakupa objekta, a ukoliko je stanje nekretnine nepromenjeno, depozit se u celosti vraća zakupcu.

Pomoć stručnjaka

Iako mnogi žele da se bave izdavanjem nekretnina, nedostak slobodnog vremena i posvećenost ovom segmentu česta je prepreka. Iz tog razloga, dešava se da stanodavci nisu u toku sa dešavanjima koje se tiču njihovog sopstvenog stana, kao i da nemaju uvid u izmirivanje mesečnih računa za komunalije. Ovakve situacije često mogu da se završe nepovoljno po vlasnika nekretnine i na kraju nanesu više štete, nego koristi. Preporuka za sve one koji nemaju vremena da se posvete iznajmljivanju nekretnina jeste angažovanje stručnih lica, odnosno agencije za nekretnine. Uz određenu nadoknadu i unapred dogovorene uslove, oni će preuzeti sve obaveze koje vi kao stanodavac imate, te biti u neophodnoj komunikaciji sa zakupcima i voditi računa o svakom segmentu. 

Iznajmljivanje nekretnina je unosan biznis koji vam može obezbediti siguran mesečni prihod i pomoći da unapredite vašu finansijsku situaciju. Detaljno istraživanje tržišta i maksimalna posvećenost neophodne su stavke ukoliko želite da izbegnete najčešće zamke koje se tom prilikom javljaju.

Povezani članci

Related

Briga o zaposlenima: Pravo je vreme za tim bilding!

https://www.freepik.com/free-photo/business-people-teamwork_12162866.htm Bez obzira na to čime se bavite i koliko je vaša kompanija velika, morate uvek imati na umu da vaši zaposleni čine srž vašeg poslovnog uspeha. To su ljudi koji posvećuju svoje vreme i energiju...

opširnije