Frantech logo
Frantech logoBriga o zaposlenima: Pravo je vreme za tim bilding!

https://www.freepik.com/free-photo/business-people-teamwork_12162866.htm

Bez obzira na to čime se bavite i koliko je vaša kompanija velika, morate uvek imati na umu da vaši zaposleni čine srž vašeg poslovnog uspeha. To su ljudi koji posvećuju svoje vreme i energiju vašoj kompaniji i pokušavaju da je, zajedno sa vama, unaprede na svaki mogući način. Zato je važno da im pokažete koliko ih cenite i da ih zaista smatrate bitnim faktorima u razvoju vašeg preduzeća. Briga o zaposlenima predstavlja odnos između poslodavaca i zaposlenih u kom svi uspevaju da podignu zajedničku motivaciju za posao i da se spreme za nove izazove. Tim bilding je jedan od načina da pokažete svojim zaposlenima da su vam važni, a ukoliko vam je potrebna pomoć da shvatite zbog čega je ova aktivnost ključna i kako da je organizujete, evo nekoliko ideja koje bi mogle da vam pomognu.

Važnost zajedničkog vremena

Iako vi i vaši zaposleni provodite više sati dnevno zajedno, činjenica je da se sigurno ne poznajete onoliko dobro koliko biste voleli. Zbog toga su prilike u kojima možete da se družite van poslovnog okruženja mnogo kvalitetnije nego svi ti sati koje provodite na poslu. Ako niste u kancelariji, osećaćete se opuštenije, prirodnije i društvenije, a tako ćete moći da stvorite okruženje u kom se svi osećaju prijatno. Tako ćete moći da upoznate ljude sa kojima radite na ličnom nivou, a takođe ćete pružiti njima priliku da učvrste veze koje grade među sobom.

Zajedničko rešavanje problema

Verovatno najvažnija prednost tim bildinga krije se u činjenici da u ovim prilikama možete da uradite nešto dobro za svoj budući zajednički rad. Isto kao što se na poslu susrećete sa teškim i izazovnim situacijama koje mogu da vam stvaraju probleme i dovedu do neprilika, tako ćete i prilikom određenih aktivnosti na tim bildingu da dođete u priliku da se susretnete sa teškoćama. No, u tim trenucima, važno je da reagujete na vreme, da radite zajedno i da se oslanjate na svoje kolege. Na primer, ako se odlučite za inspirativan rafting, Tara je mesto gde ćete pronaći razne mogućnosti koje će vas staviti u neuobičajene prilike, ali i ponuditi šansu da se povežete sa svojim kolegama na nov način. Zato je ovaj vid tim bildinga odličan za različite poslovne ljude, nezavisno od njihovog pola, godina i iskustva u raftingu jer ova aktivnost je otvorena za sve!

Insistirajte na komunikaciji

Ako se odlučite za pomenuti rafting, na primer, jedini način na koji će svi da uživaju u njemu jeste da svi rade zajedno i da insistiraju na međusobnoj komunikaciji. Ako je neko od vaših zaposlenih već imao iskustvo raftinga, te osobe će moći da pomognu ostalima i da ih usmeravaju tokom vremena koje provodite na vodi. Isto tako će moći da te sposobnosti komunikacije isprobaju u poslovnom okruženju i da u svakodnevnom radu primene nove modele komunikacije koje su usvojili tokom tim bildinga.

Donesite odluku zajedno

Svrha tim bildinga jeste da se pojedinci povežu u tim i da svi donose odluke zajedno. Ako želite da prihvatite ovaj način razmišljanja, počnite da insitirate na njemu već na početku, odnosno pre no što vaš tim bilding zaista počne. Pošto postoji mnogo mogućnosti koje će vam biti dostupne, predstavite ih svojim zaposlenima i pokušajte da ih uključite u razmatranje. Poslušajte njihove predloge, usvojite njihova zapažanja i dođite do odluke zajedno. Oni će tako shvatiti da ih poštujete i da vrednujete njihove stavove, a to je uvek najbolji način da pozitivno utičete na njihovu motivaciju.

Iako mnogi poslodavci nisu ljubitelji tim bilding aktivnosti jer ne vole da troše novac i energiju na stvari koje nemaju veze sa poslom, jasno je da je ovo važna stavka u vođenju posla. Stoga, počnite i vi da istražujete mogućnosti koje su vam dostupne i uživajte u vremenu koje provodite sa svojim timom!

Povezani članci

Related