Frantech logo
Frantech logoSTRES: najveći neprijatelj dobrog zdravlja

Vrijeme u kojem živimo sa sobom nosi brojne izazove. Jedan od njih svakako je stres. Iako je ponekad blagotvoran, u većini slučajeva riječ je o razarajućem faktoru koji može imati ozbiljne posljedice po zdravlje.

Simptomi stresa

Način suočavanja sa stresom vrlo je individualan i rezultat je međudjelovanja osobina ličnosti pojedinca i karakteristika stresora. Neće svi imati jednaku percepciju stresne situacije. Neki od najčešćih simptoma stresa su: česte glavobolje, bolovi u trbuhu, bol u prsima, nesanica, prejedanje, smanjena koncentracija, iritabilnost, nedostatak motivacije, bijes i ljutnja… Sve te tegobe mogu dovesti do teškoća u svakodnevnom funkcioniranju. Pojedinci mogu početi izbjegavati socijalne kontakte, otežano komunicirati s okolinom i razviti poteškoće u obavljanju svakodnevnih aktivnosti.

Stres može potencirati razvoj različitih psihičkih poremećaja za koje ne moraju postojati predispozicije. Stresom uzrokovani poremećaji odnose se na: poremećaj prilagodbe, posttraumatski stresni poremećaj i akutnu reakciju na stres. Poremećaj prilagodbe dovodi do depresivnog raspoloženja, anksioznosti i doživljaja nesposobnosti u nošenju sa svakodnevnih obavezama. Javlja se unutar mjesec dana od značajne životne promjene ili stresnog događaja, a simptomi traju do šest mjeseci. Posttraumatski stres je odgođeni ili produljeni odgovor na intenzivnu traumatsku situaciju. Karakteriziraju ga: nesanica, anksioznost, pretjerana reakcija prestrašenosti, ponovno proživljavanje traumatske situacije kroz sjećanja ili snove… Akutna reakcija na stres je prolazni poremećaj znatne jačine, a karakteristike su: ubrzano lupanje srca, znojenje, smanjena koncentracija, zgranutost… Javlja se unutar nekoliko minuta od zbivanja stresnog događaja, a simptomi u većini slučajeva nestaju za nekoliko dana.

Kako izbaciti stres iz sebe?

Neke od učinkovitih metoda samopomoći u borbi sa stresom su: meditacija, tjelovježba i boravak u prirodi. Važno je pronaći aktivnost koja je odmarajuća i opuštajuća. Kako bismo se lakše nosili sa stresom, potrebno je sagledati stresnu situaciju iz svih kutova i zapitati se hoće li nam ona biti važna za pet godina. Tom metodom umanjujemo procjenu situacije kao opasne i aktivno radimo na shvaćanju da nije svaki problem od životne važnosti.

Uz navedeno, vrlo bitan čimbenik u borbi sa stresnim situacijama je i pravilna prehrana, s obzirom da kod takvih situacija može doći do prejedanja ili gubljenja apetita. Pribjegavanje humoru, održavanje socijalnih kontakata, slušanje glazbe, kvalitetan san – sve su to učinkovite metode samopomoći u borbi sa stresom koje nam mogu pomoći okrenuti situaciju u svoju korist i pretvoriti stres u alat pomoću kojeg možemo postati snažniji.

Povezani članci

Related

ALERGIJSKE REAKCIJE

Što su alergijske reakcije? Alergijske reakcije su odgovor imunološkog sustava na tvari koje su obično bezopasne za većinu ljudi, ali kod alergičnih pojedinaca mogu izazvati prekomjernu i ponekad opasnu reakciju. Ove tvari, poznate kao alergeni, mogu uključivati...

read more

Hashimotov tireoiditis – koji su simptomi?

Hashimotov tireoiditis je kronična autoimunosna bolest štitne žlijezde i predstavlja najčešći uzrok smanjenog rada štitnjače u svijetu.  Najčešće nastaje kao posljedica poremećaja imunološkog sustava u toleranciji štitnjače kao vlastite strukture. Što je i zašto...

read more