Frantech logo
Frantech logo



Patofiziologija i mehanizam razvoja kroničnog bronhitisa

Kronični bronhitis je dugotrajna upalna bolest dišnih puteva karakterizirana povećanom produkcijom sluzi i kašljem koji traje najmanje tri mjeseca godišnje tijekom dvije uzastopne godine. Glavni uzročnik je dugotrajna izloženost iritansima, poput duhanskog dima, zagađenog zraka i industrijskih kemikalija.

Upalni proces u bronhima

Nadražujuće tvari potiču kroničnu upalu bronha, pri čemu dolazi do aktivacije imunoloških stanica, posebice makrofaga, neutrofila i limfocita. Oslobađanje upalnih medijatora (npr. interleukina i tumorskog nekroznog faktora alfa) uzrokuje oštećenje epitela bronha i hiperplaziju mukoznih žlijezda.

Prekomjerna proizvodnja sluzi i oštećenje mukocilijarnog klirensa

Hipersekrecija sluzi nastaje kao posljedica povećane aktivnosti submukoznih žlijezda i vrčastih stanica. Istovremeno, dolazi do oštećenja mukocilijarnog transportnog sustava, što onemogućuje učinkovito uklanjanje sluzi i patogena. Akumulacija guste sluzi dodatno otežava protok zraka i povećava rizik od bakterijskih infekcija.

Suženje dišnih puteva i progresivno pogoršanje disanja

Dugotrajna upala dovodi do zadebljanja bronhalne stijenke, fibroze i bronhijalne opstrukcije. Posljedično, disanje postaje otežano, dolazi do zadržavanja ugljikovog dioksida i smanjenja oksigenacije krvi, što pacijentima stvara osjećaj gušenja i umora.

Sekundarne promjene u plućima i nastanak KOPB-a

Neliječeni kronični bronhitis može napredovati u kroničnu opstruktivnu plućnu bolest (KOPB). Dugotrajna opstrukcija uzrokuje hiperinflaciju pluća, povećava rizik od plućne hipertenzije i može dovesti do razvoja plućnog srca (cor pulmonale).

Pravovremena dijagnoza i prestanak izloženosti iritansima ključni su za usporavanje progresije bolesti i poboljšanje kvalitete života oboljelih.

najbolje.hr
najbolje.hr

Povezani članci

Related

Zašto je doručak važniji nego što mislimo

Koliko puta ste čuli da je doručak najvažniji obrok u danu?I koliko puta ste ga – jednostavno preskočili?Iako danas sve više govorimo o zdravoj prehrani, doručak i dalje ostaje obrok koji najčešće “žrtvujemo” zbog užurbanog ritma i nedostatka vremena. Ipak, ono što...

read more