Frantech logo
Frantech logoHipertenzija – što učiniti kada Vam skoči krvni tlak

Sve veći zdravstveni problem suvremenog doba je visoki krvni tlak, tj. hipertenzija. Saznajte kako se nositi s ovom pojavom, što ju uzrokuje i koji simptomi ju prate.

Prvi simptomi visokog tlaka

Visoki krvni tlak zdravstveno je stanje s kojim je moguće živjeti godinama bez ikakvih simptoma. Nažalost, u trenutku kada se pojave prvi simptomi, velika je vjerojatnost da je već došlo do nekih negativnih učinka hipertenzije na organizam. Iz tog razloga hipertenziju se često naziva i tihim ubojicom.

Simptomi koji ukazuju na hipertenziju vrlo su nespecifični. Zapravo, radi se o širokoj lepezi simptoma: od zujanja u ušima, mučnina i anksioznosti pa do bolova u prsima, vrtoglavica, glavobolja i nepravilnosti u radu srca.

S obzirom na to da su simptomi šaroliki, jedini siguran način na koji je moguće potvrditi sumnju na hipertenziju je redovito mjerenje tlaka. Tlak je potrebno izmjeriti barem jednom godišnje, a njegove vrijednosti moraju biti u granicama normale, usklađeno s godinama starosti.

Je li moguće sniziti visoki tlak bez lijekova?

U liječenju hipertenzije od velike pomoći može biti promjena životnih navika. Prije svega, promijenite način prehrane. Neka ona bude uravnotežena i obogaćena hranom koja je bogata kalijem, kalcijem i magnezijem. Uvrstite u svoju prehranu banane, kelj, rajčicu, grah, svježi sir i orašaste plodove, a namirnice bogate natrijem izbjegavajte kako biste krvni tlak zadržali u granicama normale.

Uz prehranu, uvedite fizičku aktivnost u svakodnevni život. Ona će pridonijeti snižavanju krvnog tlaka za nekoliko mmHg. Odaberite onu aktivnost koja najbolje odgovara vašim preferencijama. Na taj način poboljšat ćete tjelesnu kondiciju, sniziti krvni tlak i izbaciti nakupljeni stres iz organizma.

Za život bez visokog krvnog tlaka potrebno je pobrinuti se da vodite zdrav i uredan život. To uključuje i pravilan ritam spavanja. Neka vaš odlazak na spavanje bude uvijek u isto doba, a iz spavaće sobe uklonite elektroničke uređaje koji mogu remetiti san.

Povezani članci

Related

Terapeutske namjene antidepresiva

Antidepresivi predstavljaju grupu lijekova usmjerenih na ublažavanje simptoma depresivnih poremećaja i nalaze široku primjenu u liječenju raznih mentalnih stanja. Osim što su korisni u tretiranju depresije, antidepresivi se uspješno primjenjuju u terapiji anksioznih...

read more

Moderna svakodnevnica: Estetski tretmani

U suvremenoj estetici, gdje se znanost i tehnologija spajaju s umjetničkim pristupom, kontinuirano otkrivamo inovacije koje donose mladolik izgled. U ovom članku ćemo vam predstaviti fascinantan svijet tretmana Dermapen, Mezoterapije, Pilinga i Microneedlinga....

read more