Frantech logo
Frantech logoALERGIJSKE REAKCIJE

Što su alergijske reakcije?

Alergijske reakcije su odgovor imunološkog sustava na tvari koje su obično bezopasne za većinu ljudi, ali kod alergičnih pojedinaca mogu izazvati prekomjernu i ponekad opasnu reakciju. Ove tvari, poznate kao alergeni, mogu uključivati ​​pelud, prašinu, određene namirnice, životinjske bjelančevine ili komponente uboda insekata.

Kako nastaju alergijske reakcije?

Kada alergen uđe u tijelo alergične osobe, imunološki sustav ga prepoznaje kao stranu tvar i proizvodi antitijela za borbu protiv njega. Ovaj proces može rezultirati oslobađanjem kemikalija poput histamina u tijelu, što dovodi do karakterističnih simptoma alergijskih reakcija.

Simptomi alergijskih reakcija:

Simptomi alergijskih reakcija mogu varirati od blagih do teških, ovisno o ozbiljnosti alergije i količini alergena. Blagi simptomi uključuju svrbež, crvenilo kože, kihanje ili curenje nosa, dok teži simptomi mogu uključivati ​​oteknuće lica ili grla, otežano disanje, mučninu ili čak gubitak svijesti u slučajevima anafilaktičkog šoka.

Liječenje alergijskih reakcija:

Liječenje alergijskih reakcija može uključivati ​​korištenje antihistaminika ili kortikosteroida za kontrolu simptoma. U slučajevima težih alergijskih reakcija, kao što je anafilaksija, hitna medicinska intervencija je neophodna, uključujući primjenu epinefrina.

Prevencija alergijskih reakcija:

Izbjegavanje alergena ključno je u sprječavanju alergijskih reakcija. Osobe s poznatim alergijama trebaju biti oprezne i izbjegavati kontakt s poznatim alergenima koliko je moguće. Također je važno educirati se o mogućim alergenima i imati plan djelovanja u slučaju alergijske reakcije, posebno za one s težim oblicima alergija.

U zaključku, alergijske reakcije mogu biti neugodne, ali svakako prije daljnjih koraka potrebno je napraviti testove na alargije.

Iako alergije u nekim slučajevima opasne, ali pravilno upravljanje njima, uključujući prevenciju, prepoznavanje simptoma i pravovremeno liječenje, može pomoći u osiguranju sigurnosti i dobrobiti za osobe koje pate od alergija.

Povezani članci

Related

Upoznajte anginu pektoris

Angina pektoris je bolno stanje koje se manifestira kao nelagodnost, pritisak, stezanje ili bol u prsima. To je često simptom srčane bolesti, posebno koronarne arterijske bolesti, koja uzrokuje suženje ili blokadu krvnih žila koje opskrbljuju srce krvlju. Glavni...

read more

Hashimotov tireoiditis – koji su simptomi?

Hashimotov tireoiditis je kronična autoimunosna bolest štitne žlijezde i predstavlja najčešći uzrok smanjenog rada štitnjače u svijetu.  Najčešće nastaje kao posljedica poremećaja imunološkog sustava u toleranciji štitnjače kao vlastite strukture. Što je i zašto...

read more