Frantech logo
Frantech logoBrač je prava meka za ljude koji žele nešto više od odmora

Kamen je stvorio sve na Braču do dana današnjeg, pa stoji ondje kao znak vremena, materijaliziran u crkvama u kojima se Bračanin molio da mu sveci usliše žudnje i pošalju dažd obilni da natopi suhu zemlju, od njega su kuće u kojima se sklanjao od bure i nevere, a na kraju i grobnica u kojoj bi bio pokopan.

Osim kamenom, Bračanin je uspio ovladati i zemljom koja mu je značila život i bila najvažnija osnova opstanka. Naučio je proizvoditi vino i maslinovo ulje, koji su uz prihod od stočarstva, pomorstva, ribarstva i sječe za ogrjev bili izvori prihoda bračkim domaćinstvima.

Koliko god bilo paradoksalno, činjenica je da škrtost zemlje i obilje ‘tvrde stine’, život na kojima i od kojih je oduvijek zahtijevao nadljudske trude, danas služi kao najbolja moguća odskočna daska za razvoj industrije temeljene na uživanju, odmoru i bijegu od svakodnevnice – turizmu, i to onomu kulturnom i pustolovnom. Brač je prava meka za ljude koji žele nešto više od odmora.

Svjetski poznata plaža Zlatni rat samo je prvi kamenčić koji treba otkriti jer Bol je mnogo više od plaže. Ovo maleno otočno mjesto vjetrovima duguje i dio svoje turističke prepoznatljivosti jer je zbog jakog maestrala koji ljeti puše gotovo svakog dana Bol omiljena destinacija za surfere, te za ljubitelje kite surfinga i paraglidinga.

Kamen kao lajtmotiv svega onoga po čemu je otok Brač prepoznatljiv najbolje je vidljiv u Pučišćima, mjestu koje se svilo u dnu duboko uvučene uvale i svoju ljepotu prvenstveno zahvaljuje bračkom kamenu i ljudima koji su tom kamenu ‘podarili dušu’.

Pustinja Blaca je također mjesto koje malo koga ostavlja ravnodušnim. Samostan Blaca, utočište reda glagoljaša, podignut na strmoj litici, danas je muzej i mjesto koje se svakako preporučuje posjetiti. U uvali kao da se zelene boje borovine u isto vrijeme preslikavaju i spajaju s najfinijim morskim nijansama, a iznad žala mala kapelica pridodaje i duhovnu komponentu ovoj savršenoj puzzli.

Recept za autentičnu, ponekad i lijenu atmosferu Mediterana koja tako dobro sjedne nakon nekoliko dana ili tjedana krstarenja je mjesto Milna, a oni koji promatraju i poimaju svijet oko sebe dalje i dublje od onoga što je pred očima otkrit će jedan drukčiji i tajanstveni Brač.

Povezani članci

Related