Frantech logo
Frantech logoUpravljanje rosaceom: Značaj pravovremenog tretmana ovog kožnog stanja

Rosacea se manifestira kao dugotrajna kožna bolest koja često započinje u odrasloj dobi, iako nije neuobičajena ni kod mlađih osoba. Učestalost je viša kod žena, ali se javlja i kod muškaraca. S pravilnom terapijom, simptomi se mogu držati pod kontrolom i spriječiti daljnji napredak bolesti.

Razumijevanje rosacee: Simptomi i okidači

Crvenilo kože je čest pokazatelj rosacee i može se razviti u bilo kojoj fazi ove bolesti. Bez odgovarajućeg tretmana, stanje može evoluirati do pojave proširenih krvnih žila, zvanih teleangiektazije, a u ozbiljnijim slučajevima može doći do zadebljanja kože na nosu, poznatog kao rhinophyma.

Vanjski faktori kao što su promjene vremenskih uvjeta, intenzivna tjelesna aktivnost, konzumacija alkohola, emocionalni stres, začinjena hrana i sunčeva svjetlost mogu pogoršati simptome rosacee. Ako se ne poduzmu odgovarajuće mjere, crvenilo može postati stalno, a mogu se pojaviti i dodatni simptomi poput papula i pustula.

Rosacea može biti slična drugim kožnim bolestima kao što su akne, seboroični dermatitis ili kontaktni dermatitis, stoga je važno da se obratite svom liječniku kako bi se postavila točna dijagnoza i započela odgovarajuća terapija.

Koje opcije liječenja postoje za rosaceu?

Liječenje rosacee treba biti personalizirano i ovisi o težini i vrsti bolesti. Savjetuje se izbjegavanje okidača i korištenje zaštite od sunca s visokim zaštitnim faktorom (SPF 50+). Za svakodnevnu njegu lica preporučuju se proizvodi koji ne iritiraju kožu i hipoalergenski su.

Lokalni preparati su najčešće korištena terapija i odabiru se prema simptomima pacijenta. Terapija može varirati u trajanju ovisno o progresiji bolesti. Ako lokalna terapija ne donosi željene rezultate, može se preći na sistemske tretmane s antibioticima. Za ozbiljnije simptome, laserska terapija može biti efikasna, posebno za uklanjanje zadebljanja kože koje se javlja u naprednijim stadijima bolesti.

Uspjeh liječenja velikim dijelom ovisi o dosljednosti pacijenta i pridržavanju liječničkih savjeta. Preporučuje se izbjegavanje konzumacije alkohola i izlaganja suncu bez odgovarajuće zaštite, kako bi se smanjila mogućnost daljnjeg oštećenja kože.

Ako tražite stručnjake za liječenje rosacee, SHE Beauty, renomirani kozmetički salon u Splitu, može vam ponuditi specijalizirane tretmane. Salon koristi najnovije tehnologije i stručna znanja kako bi osigurao personalizirane tretmane za svaki tip kože i stupanj rosacee. Uz to, SHE Beauty salon pruža savjete o pravilnoj kućnoj njezi kože, prehrani i životnom stilu kako bi se rosacea držala pod kontrolom. S holističkim pristupom njezi kože, SHE Beauty salon pruža mogućnost života bez stalnog crvenila. Posjetite salon i doživite transformaciju kože.

Povezani članci

Related