Frantech logo
Frantech logoZATAMNJENJE STAKLA – Kako smanjiti temperaturu u autu

Svi se radujemo dolasku sunčanih i toplih dana no oni sa sobom nose i mnoštvo problema. Jedan od najvećih problema s kojim se vozači susreću je upravo prekomjerno zagrijavanje vozila. Tijekom vrućih ljetnih dana, unutrašnjost automobila može biti pravi pakao i to ne samo dok stoji na parkingu. Ako ste ikada zapeli u koloni vozila na putu za more, onda znate kakva je to muka.

Iako u današnje vrijeme gotovo svaki automobil ima klima uređaj, ponekad su sunčeve zrake toliko jake da ni to ne pomaže. Takve situacije lako mogu rezultirati s crvenom i nadraženom kožom. No, najgore od svega je vraćati se u automobil nakon što je neko vrijeme stajao parkiran na suncu. Folije za zatamnjenje stakla vam mogu pomoći i u ovom slučaju i biti trajno rješenje za vaš problem.

Folija za zatamnjivanje stakla

Folija za zatamnjivanje stakla ima mnogo prednosti a jedna od njih je i ušteda energije zbog manje potrebe za klimatizacijom. Iako je primarna funkcija ove folije da osigura ugodniju klimu unutar vozila, mnogi vozači se odlučuju za folije i zbog same estetike. Postoji mnogo nijansi, s postotkom propuštanja svjetlosti koji se kreće od 2 % do 70 %. Postotak zatamnjenja može ići sve do 98 % tako da postoji niz opcija koje omogućavaju da se folije u potpunosti prilagode vašem vozilu.

Ove folije su odličan način da podignete kontrolu sunčeve energije na potpuno novu razinu. Automobilska stakla filtriraju UVB zrake, no nemaju svojstva koja bi im omogućila filtriranje UVA zraka. Srećom, svaka kvalitetna folija za zatamnjenje stakla će vam pružiti zaštitu od štetnog zračenja i zaštititi interijer vozila i vaše zdravlje.

Bitno je da kao kupac prvo odlučite koji problem želite ukloniti, primjerice hoće li to biti zaštita interijera, privatnosti ili isključivo regulacija topline. Nakon toga možete birati ostale specifikacije folije i tražiti onu koja najbolje pristaje vašem automobilu. Uz kvalitetne folije bit ćete sigurni dugi niz godina te nećete morati brinuti o odljepljivanju ili nastanku mjehurića.

Ako ste navikli ostavljati torbe ili novčanike u vozilu, onda je zatamnjenje stakla za vas i dodatna sigurnost. Zatamnjena stakla će smanjiti vidljivost izvana, tako da prolaznici neće imati slobodan pogled u vozilo. Uz poboljšan izgled i funkcionalnost, ove folije su investicija u bolje iskustvo vožnje.

Folija za auto stakla

Većina vlasnika vozila pri biranju folija za auto stakla ne razmišlja o UV zaštiti ni kvaliteti folija već su usmjereni samo na estetiku. Iz tog razloga, mnogo vozača odabire što jeftinije folije iz neprovjerenih izvora, misleći da su sve folije iste. No, postoji velika razlika među folijama, te one koje su loše kvalitete mogu prouzročiti dosta problema. Kvaliteta takvih folija se jednostavno ne može usporediti s profesionalnim folijama visoke kakvoće.

Velika je mogućnost da će se takve folije brzo krenuti odljepljivati i ljuštiti. Ne samo to, nego je upitno hoće li uopće imati ikakav efekt zaštite od UV zračenja i topline. Problemi s lošim folijama se često događaju kada vozilo stoji duže na suncu, baš kada bi one trebale biti od najveće koristi. Nekvalitetne folije će se na suncu odljepljivati, raditi mjehuriće i narušavati preglednosti i izgled vozila. Nakon toga vlasnici su obično osuđeni na mukotrpno skidanje tih folija i ljepila koje ostaje iza njih.

Nakon takvog iskustva, nije ni čudo da nezadovoljni kupci stvore općenito lošu sliku o folijama. No, ako odaberete folije koje su bolje kvalitete, male su šanse da ćete se susresti s ovakvim problemima. Kvalitetne folije mogu izgledati kao nove i pružati zaštitu još godinama nakon aplikacije.

Folija za auto staklo – Zašto nam je toliko potrebna?

Folija za auto staklo je odlična investicija jer štiti i vašu imovinu i vaše zdravlje. Kako zahvaljujući zaštitnim folijama u unutrašnjost automobila ulazi manja količina sunčeve energije, tako će temperatura koja može doseći opasne razine ipak ostati pod kontrolom. Nakon što iskusite vožnju iza zatamnjenih stakala, u kratkom vremenu ćete primijetiti razliku u tome koliko ugodnija unutrašnjost vašeg automobila ostaje čak i u najtoplijim danima.

Automobili su naša vrijedna imovina i prirodno je da želimo da što duže ostanu u besprijekorno dobrom stanju.  Apliciranje zaštitnih folija na stakla odličan je način da zaštitimo svoje ulaganje jer folije dosljedno blokiraju gotovo 100 % UV zraka te će tako drastično usporiti blijeđenje presvlaka ili promjenu boje kože i vinila.

Uv folija za auto stakla

Kao što smo već spomenuli, većina automobila ne dolazi sa staklima koja pružaju UVA zaštitu. Jeste li znali da su štetne UVA zrake prisute u jednakoj mjeri tijekom čitave godine? Iz tog razloga je adekvatna zaštita bitna u svakom trenutku. Postavljenjem uv folija za stakla se znatno poboljšava kvaliteta običnog stakla, kontrolirajući količinu sunčevih zraka koje prodiru u interijer vozila.

UV zrake također mogu biti i problem za naše oči. Vjerojatno ste primijetili da kada kupujete sunčane naočale, sve imaju barem nekakvu UV zaštitu tako da možete zaključiti koliko je bitno štititi naše oči od štetnog zračenja. Zahvaljujući ovim folijama, vaše zdravlje će biti u potpunosti zaštićeno.

Kako zatamniti stakla na autu?

Velike staklene površine su postale najveći trend u građevinskoj industriji no nije dugo trebalo da se taj trend proširi i na automobilsku industriju što je dovelo do nastanka popularnog panoramskog krova. Panoramski krovovi i općenito veće staklene površine u automobilu zbilja čine vožnju ugodnijom i daju dojam većeg i slobodnijeg prostora. U isto vrijeme, omogućava putnicima prekrasan pogled.

No, ovaj krov se može pretvoriti u pravi problem tijekom vrućih ljetnih mjeseci jer otvara direktan put suncu. Zbog panoramskog krova se vozilo može još brže zagrijavati, tako da svaki panoramski krov ili vozilo s većim staklenim površinama treba foliju za auto stakla, koja će zaštititi putnike i interijer vozila od paklenih vrućina.

Ako ste dovoljno vješti, možete i sami zatamniti stakla na svom vozilu uz odgovarajuće alate. Postoji mnoštvo korisnih videa s uputama za aplikaciju folija koji će vam pomoći da odradite sve kako treba. No, ako nemate povjerenja u svoje vještine, onda možete prepustiti posao profesionalcima. Što god odlučili, dobro postavljene folije će još godinama izgledati kao nove i štititi vas od štetnih zraka.

Povezani članci

Related

PRIPREME ZA DRŽAVNU MATURU IZ MATEMATIKE

Državna matura iz matematike jedan je od završnih ispita čijim polaganjem maturanti potvrđuju da imaju zadovoljavajuće znanje iz matematike stečeno srednjoškolskim obrazovanjem. Matematika je jedan od tri glavna predmeta koja se polažu na maturi te stoga učenik može...

read more