Frantech logo
Frantech logoBiti podstanar ili kupiti stan – Šta se više isplati?

https://www.freepik.com/free-photo/buying-new-house-concept-realtor-giving-keys-couple-closeup_3952633.htm

Zrelost i samostalan način života sa sobom nosi mnogo odgovornosti, a ne izostavlja ni rešavanje stambenog pitanja. Pre ili kasnije bivamo suočeni sa jednom od najvećih dilema, a to je – kupovina stana ili podstanarski život. Tržište nekretnina je sklono konstantnim promenama, a cene iznajmljivanja prate rast kvadrata, zbog čega čega nismo sigurni koje rešenje je najidealnije za naš budžet. Nije nimalo jednostavno doneti ovu važnu životnu odluku, stoga ne treba reagovati ishitreno, već uzeti u obzir sve faktore.

Obe opcije imaju svoje prednosti i mane, zato je važno sagledati sopstvene potrebe, želje i mogućnosti, kako bismo doneli najbolju moguću odluku.

Finansije i kreditna sposobnost

Budžet je odlučujući faktor u celokupnom procesu i naše trenutno finansijsko stanje utiče na konačnu odluku o kupovini ili iznajmljivanju stana. Ukoliko ne posedujete ušteđevinu, jedina šansa da kupite nekretninu jeste kredit u banci. Podizanje kredita jeste veliki zalogaj i podrazumeva dugoročnu obavezu i stabilna mesečna primanja. Pre nego što se odlučite na ovaj korak, stavite na papir vaše mesečne prihode i rashode i napravite finansijski plan za naredni period. Budući da plaćanje rate kredita nije moguće bez stabilnog zaposlenja, veliki broj se ipak odlučuje na iznajmljivanje stana. Ako dođe do nepredviđenih okolnosti, uvek možete da pronađete povoljniji stan ili se privremeno preselite kod prijatelja ili porodice.

Investicija za ceo život

Kupovina nekretnine jedan je od najpopularnijih oblika ulaganja čime ćete trajno obezbediti vas i članove vaše porodice. Tržište je bogato najrazličitijim ponuda, stoga ćete bez poteškoća odabrati ono što najviše odgovara vašim potrebama. Najpoželjnije lokacije su svakako glavni gradovi a stanovi čija prodaja konstantno raste, privlače veliki broj mladih parova koji iz različitih razloga migriraju. Želja za boljim zaposlenjem i kvalitetnijim obrazovanjem navodi mlade da svoj dom pronađu u gradovima, zato je novogradnja u razvijenim centrima uvek dobra odluka. Ako nekada poželite da napustite grad i preselite se u mirniju sredinu, uvek možete iznajmiti vaš stan ili ga prodati po dobroj ceni.

Održavanje nekretnine

Život u stanu ili kući nosi sa sobom mnogo troškova, kako redovnih, tako i onih koje ne možemo da predvidimo. Pored plaćanja mesečnih računa ili troškova kirije ukoliko ste podstanar, tu su i različiti troškovi održavanja i ulaganja. Kada posedujete svoju nekretninu, očekuju vas troškovi administracije i razne takse, kao i troškovi usled eventualnih popravki ili renoviranja. Podstanari su ipak nešto više pošteđeni kada je u pitanju održavanje nekretnine, jer je stanodavac u obavezi da popravlja inventar i ulaže u svoj prostor, zatim brine o okruženju i zgradi u kojoj se stan nalazi.

Dom po vašoj meri

Boravak u prostoru koji je prilagođen vašim potrebama i opremljen u skladu sa vašim ukusom sasvim sigurno utiče na kvalitet života i doprinosi zdravijem okruženju. Kada ste vlasnik nekretnine, ruke su vam odrešene i imate mogućnost da opremite stan onako kako vi želite, da ekperimentišete sa bojama, materijalima i konstantno menjate enterijer. Podstanari pak nemaju tu vrstu luksuza i svedeni su na ono što ih dočeka ulaskom u stan. Čak i ukoliko požele da renoviraju i opreme prostor po svojoj želji, ulagaće novac u nešto što nije u njihovom vlasništvu. Nikada ne znate kada stanodavac može da otkaže zakup i prinudi vas da potražite drugi stan.

Fleksibilnost

Jedna od prednosti podstanarskog načina života jeste mogućnost da u svakom trenutku možete da promenite lokaciju stanovanju. Novi poslovni angažman zbog koga morate da se preselite u drugo mesto, neće predstavljati problem kada ne posedujete svoju nekretninu. U kratkom roku ćete pronaći ono što odgovara vašoj trenutnoj situaciji i u skladu sa vašim budžetom iznajmiti željeni stan. Stvari se odvijaju malo komplikovanije i sporije kada kao vlasnik stana morate da se preselite u drugi grad. Očekuje vas proces prodaje nekretnine i mnoštvo propratnih procedura, za koje nikada niste sigurni koliko dugo će da traju.

Kako biste doneli najispravniju odluku u vezi sa rešavanjem stambenog pitanja, razmotrite dobro vaše finansijske mogućnosti, stil života i prioritete. Pažljivo pristupite istraživanju tržišta i raspitajte se najpovoljnijim opcijama stambenih kredita. Uzmite u obzir sve navedene faktore i preduzmite potrebne korake kako biste poboljšali kvalitet života i konačno organizovali vaš životni prostor.

Povezani članci

Related

PRIPREME ZA DRŽAVNU MATURU IZ MATEMATIKE

Državna matura iz matematike jedan je od završnih ispita čijim polaganjem maturanti potvrđuju da imaju zadovoljavajuće znanje iz matematike stečeno srednjoškolskim obrazovanjem. Matematika je jedan od tri glavna predmeta koja se polažu na maturi te stoga učenik može...

read more