Frantech logo
Frantech logo



Hipertenzija – što učiniti kada Vam skoči krvni tlak

Sve veći zdravstveni problem suvremenog doba je visoki krvni tlak, tj. hipertenzija. Saznajte kako se nositi s ovom pojavom, što ju uzrokuje i koji simptomi ju prate.

Prvi simptomi visokog tlaka

Visoki krvni tlak zdravstveno je stanje s kojim je moguće živjeti godinama bez ikakvih simptoma. Nažalost, u trenutku kada se pojave prvi simptomi, velika je vjerojatnost da je već došlo do nekih negativnih učinka hipertenzije na organizam. Iz tog razloga hipertenziju se često naziva i tihim ubojicom.

Simptomi koji ukazuju na hipertenziju vrlo su nespecifični. Zapravo, radi se o širokoj lepezi simptoma: od zujanja u ušima, mučnina i anksioznosti pa do bolova u prsima, vrtoglavica, glavobolja i nepravilnosti u radu srca.

S obzirom na to da su simptomi šaroliki, jedini siguran način na koji je moguće potvrditi sumnju na hipertenziju je redovito mjerenje tlaka. Tlak je potrebno izmjeriti barem jednom godišnje, a njegove vrijednosti moraju biti u granicama normale, usklađeno s godinama starosti.

Je li moguće sniziti visoki tlak bez lijekova?

U liječenju hipertenzije od velike pomoći može biti promjena životnih navika. Prije svega, promijenite način prehrane. Neka ona bude uravnotežena i obogaćena hranom koja je bogata kalijem, kalcijem i magnezijem. Uvrstite u svoju prehranu banane, kelj, rajčicu, grah, svježi sir i orašaste plodove, a namirnice bogate natrijem izbjegavajte kako biste krvni tlak zadržali u granicama normale.

Uz prehranu, uvedite fizičku aktivnost u svakodnevni život. Ona će pridonijeti snižavanju krvnog tlaka za nekoliko mmHg. Odaberite onu aktivnost koja najbolje odgovara vašim preferencijama. Na taj način poboljšat ćete tjelesnu kondiciju, sniziti krvni tlak i izbaciti nakupljeni stres iz organizma.

Za život bez visokog krvnog tlaka potrebno je pobrinuti se da vodite zdrav i uredan život. To uključuje i pravilan ritam spavanja. Neka vaš odlazak na spavanje bude uvijek u isto doba, a iz spavaće sobe uklonite elektroničke uređaje koji mogu remetiti san.

Povezani članci

Related

ALERGIJSKE REAKCIJE

Što su alergijske reakcije? Alergijske reakcije su odgovor imunološkog sustava na tvari koje su obično bezopasne za većinu ljudi, ali kod alergičnih pojedinaca mogu izazvati prekomjernu i ponekad opasnu reakciju. Ove tvari, poznate kao alergeni, mogu uključivati...

read more

Hashimotov tireoiditis – koji su simptomi?

Hashimotov tireoiditis je kronična autoimunosna bolest štitne žlijezde i predstavlja najčešći uzrok smanjenog rada štitnjače u svijetu.  Najčešće nastaje kao posljedica poremećaja imunološkog sustava u toleranciji štitnjače kao vlastite strukture. Što je i zašto...

read more