Frantech logo
Frantech logo



Uzroci nastanka mitesera

  • Genetska predispozicija

Miteseri su čest dermatološki problem koji se može pojaviti zbog različitih faktora. Genetska predispozicija igra značajnu ulogu; osobe čija su obitelj imala problema s aknama ili miteserima mogu biti sklone razvoju ovih nepravilnosti na koži.

  • Hormonalne promjene

Hormonalne promjene, posebno tijekom puberteta, trudnoće ili menstrualnog ciklusa, mogu potaknuti povećanu proizvodnju sebuma. Ovaj višak sebuma može dovesti do začepljenja pora i stvaranja mitesera.

  • Utjecaj prehrane

Utjecaj prehrane također ne treba zanemariti. Konzumacija namirnica s visokim glikemijskim indeksom može dovesti do povećane proizvodnje inzulina, što može dodatno potaknuti aktivnost lojnih žlijezda.

  • Nepravilna njega kože

Nepravilna njega kože, poput prekomjernog čišćenja ili korištenja agresivnih proizvoda, može oštetiti zaštitnu barijeru kože. To povećava rizik od nastanka mitesera jer koža postaje osjetljivija i sklona upalama.

  • Kozmetički proizvodi

Neki kozmetički proizvodi s komedogenim sastojcima mogu začepljivati pore, što doprinosi problemu mitesera. Važno je odabrati proizvode koji su prikladni za vašu vrstu kože i ne sadrže sastojke koji mogu uzrokovati začepljenje pora.

  • Utjecaj vanjskih faktora

Vanjski faktori, poput zagađenja i visoke vlažnosti zraka, također mogu pogoršati stanje kože i povećati sklonost razvoju mitesera. Ovi faktori mogu dovesti do nakupljanja nečistoća na koži, što dodatno otežava održavanje čiste i zdrave kože.

Razumijevanje uzroka nastanka mitesera može pomoći u razvoju učinkovitih strategija za prevenciju i liječenje, osiguravajući zdraviju i ljepšu kožu.

najbolje.hr
najbolje.hr

Povezani članci

Related

Zašto je doručak važniji nego što mislimo

Koliko puta ste čuli da je doručak najvažniji obrok u danu?I koliko puta ste ga – jednostavno preskočili?Iako danas sve više govorimo o zdravoj prehrani, doručak i dalje ostaje obrok koji najčešće “žrtvujemo” zbog užurbanog ritma i nedostatka vremena. Ipak, ono što...

read more